Stemproblemen bij kinderen en volwassenen

Spraakzaam, dat zijn we graag allemaal. We houden van communiceren. We beschouwen spreken dan ook vaak als vanzelfsprekend, maar soms is dat het helemaal niet. De structuren die instaan voor het stemproductie zijn namelijk heel kwetsbaar. Zowel kinderen als volwassenen kunnen stemproblemen ontwikkelen. Een vaak voorkomend symptoom is heesheid. Soms wordt het ook moeilijker om luider of zachter te spreken of wordt het produceren van een hogere of lagere toonhoogte moeilijk of wordt de stem instabiel of is de stemvermoeid na een zekere periode spreken...

Oorzaken

Er zijn heel wat verschillende oorzaken mogelijk. Stemproblemen kunnen ontstaan door een onaangepaste spreek- en/of zangtechniek in combinatie met persoonlijke factoren (bv. geslacht, leeftijd, persoonlijkheidskenmerken, leefstijl...) en/of omgevingsfactoren (werkomgeving, airco, stof, grote ruimten...). Soms is er sprake van een anatomische afwijking aan de stemplooien (bv. stemplooiknobbeltjes, stemplooipoliep, stembandverlamming...), maar het kan ook enkel een functioneel probleem zijn (verkeerd stemgebruik of stemmisbruik).

Behandeling

Ik bouwde ervaring uit binnen verschillende stempathologie├źn en behandelmethodes, voor de spreek- en zangstem. Binnen de stemtherapie werk ik op maat van de cli├źnt. We bekijken wat voor jou de beste en snelste behandelopties zijn. Indien nodig zal ik aan de hand van laryngeale manipulatie ook de spanning in de spieren van het stemgebied losmaken.